A célállítás, mint cél a coachingban

2022.06.02

Volt-e már gondod valaha a célállítással? Jellemző-e rád, hogy belekezdesz valamibe, aztán félúton abbahagyod? Esetleg szétfolyik a figyelmed több dolog mentén?

Mindezek olyan jellemző problémák, amikkel mostanában sűrűbben találkoztam coaching üléseim során. A coaching az egy célirányos folyamat, de sokunknak nem megy könnyen a célállítás. Nem kell megijedni ettől, hiszen coachingban azon is lehet dolgozni, hogyan állítsunk célt és hogyan érjük is el. A cél lehet apró vagy igazi megvalósítandó álom. A lényeg, hogy megtapasztald, milyen az a folyamat, amikor figyelmeddel egy irányban haladsz valami felé, milyen az az érzés, amikor beteljesítesz valamit. A célállítás és célba érés egy strukturált, jól körülhatárolható, lépésekre bontható folyamat, amiben ha tapasztalatot szerzel, növekedni fog az önbizalmad, magabiztosságod, hogy te márpedig képes vagy eljutni A-ból B-be. Növeli a hatékonyságod az élet minden területén, hiszen képes leszel mind a munkában és magánéleteben folyamataiban látni a teendőid és optimalizálni az idődet.

Így ha csak annyi lenne a célod, hogy megtanulj célt állítani és lépésekre lebontani, hogyan fogsz eljutni odáig, akkor a coaching a legmegfelelőbb eszköz számodra.

SMART célok az üzleti életben

Az üzleti életben szinte már mindenhol alkalmazzák a SMART célkitűzést, mert segítik a cégek vízióját, misszióját és értékeit stratégiába átültetni, a szervezeten belüli folyamatokat optimalizálni, osztályokat és munkatársakat fókuszáltatni a felelősségi körükhöz tartozó feladatokra. Egy jól szervezett vállalatnál a különböző stakeholderek céljai (ide értve akár az anyavállalatot, stratégiai szabályozó szervezeteket és a munkatársakat is) jól össze vannak hangolva. Más szóval mindenki pontosan tudja, mi a feladata és azok mentén dolgozik. Ennek példájára került bevezetésre a life coachingba is a SMART célállítás a fókuszálás fejlesztése jegyében.

SMART célok a life coachingban

Hogyan tudnád te is olyan hatékonyan működtetni az életed, mint az -ideálisan- eredményességet produkáló nagyvállalatok? Az alábbiakban egy példán keresztül mutatom be, mit is jelent az, hogy SMART cél.

S - Legyen konkrét, specifikus. Ha nagyon általános a cél, a fókusz kevésbé összpontosul. A Érdemes tovább konkretizálni, hogy lássuk lelki szemeink előtt, pontosan mi felé szeretnénk haladni, ez növeli a hatékonyságot. Például "szeretnék olyan munkát végezni, ami örömet okoz számomra és lelkesen megyek be minden nap a munkahelyre" célállapotot módosítva sokkal konkrétabb lesz az a cél, ahol már a munkával kapcsolatos elvárásaim/szükségleteim is világosak; " olyan munkahelyet szeretnék, ahol szakértőként csapatban dolgozhatok, akiktől támogatást kapok, de teret hagynak arra, hogy egyedül is elmélyedhessek a munkámban".

M - Hogyan fogod mérni/miből fogod tudni, hogy elérted a célod? A fenti példából kiindulva ha találtam egy olyan munkahelyet, ahol a szükségleteim kielégítésre kerültek, akkor nagy valószínűséggel ez az a munka, ahova lelkesen megyek be minden nap. Például valóban megkaptam az énidőt az elmélyülésre és számíthatok a csapatom támogatására, amennyiben kérdésem lenne. Ennek feltétele persze, hogy helyesen határozzuk meg aktuális szükségleteinket. Tapasztalatom azt mutatja, hogy aktuális igényeink azonosítása nem is olyan egyszerű feladat, így ha valakinek ez nehézséget okoz, coachingban lehet a szükségleteink feltérképezésén és asszertív kommunikációján is dolgozni, hogy később könnyebb legyen az elköteleződés egy SMART cél felé.

A - A kitűzött célod elérhető, megvalósítható legyen számodra. Ha túl optimisták vagyunk, könnyen feladhatjuk a célhoz vezető úton. Ha viszont nem jelent elég kihívást a cél, akkor könnyen elérjük, de valahol mégis kielégítetlen maradt a fejlődésre, változásra való igényünk. A fenti példához visszatérve, ha még csak most tanuljuk a könyvelő szakmát, nem ésszerű egyből szakértői állásokra pályázni, mert elképzelhető, hogy tapasztalati hiányunk miatt visszautasításban lesz részünk, ami a kudarc élménnyel járhat. A sikerélményt megtapasztalhatjuk reálisan kitűzött rész célok elérésével is, például könyvelő asszisztens, junior könyvelő.

R - Fogalmazd meg, miért fontos, hogy elérd ezt a célod! Miben javítja életed minőségét, ha eléred a célod? A célod akkor lesz releváns, ha illeszkedik távlati céljaidhoz, amiben hiszel vagy ami értékeiddel összhangban van. Ahogy már fentebb írtam, az önismereti utad szerves része, hogy közelebb önmagadhoz (befelé figyelés) és megismerd személyiséged minőségét. Ezáltal kezdenek majd kikristályozódni belülről fakadó motivációid, igényeid, szükségleteid. Ha el tudod képzelni, milye hozzáadott értéke lesz az életednek azzal, ha eléred célod, akkor a belső motivációd is megnő, hogy valóban a célod felé dolgozz és fordítsd a figyelemenergiád.

T - A célod legyen időhöz kötött és ez is legyen reálisan felmérve. Három hónapon vagy egy éven belül szeretnék új munkát? Hogy ezt el tudjam dönteni, megint csak fontos tisztában lennem az oda vezető úttal. Három hónapon belül reális, hogy el tudok helyezkedni junior könyvelőként és mondjuk 3 éven belül már szakértőként is. Ha három hónapon belül új állást szeretnék, akkor ehhez mérten kerül kialakításra az akcióterv a coaching során. Ha nem tűzünk ki határidőt, könnyen más felé fordulhat a figyelmünk.

Az akadályok leküzdése felfogható részcéloknak

Mostanában sűrűbben tapasztaltam ügyfeleimnél, hogy azért megy nehezen nekik a célállítás, mert amint kimondják, valójában mit is szeretnének, következő pillanatban már viszakoznak és csak az akadályokat látják, ami miatt ezt ők úgyse tudják elérni. Ilyen akadályok lehetnek:

  • Nem ismerem a valós szükségleteim ("nem is tudom igazán, mit szeretnék" érzés)
  • Kommunikációs gát, nehézség
  • Nem ismerem a kompetenciáim, értékeim

Így a coachingban az válik részcéllá, hogy ezeket az akadályokat lebontsuk. Ez meghosszabbítja a vágyott célunk eléréséhez előzetesen rendelt időt, viszont ha valami már nagyon folytogat az életben és a kiutat keresed, akkor meg kell küzdeni az akadályokkal is. Ez olyan, mint aki alagutat ás a hegyben, hogy átjusson a hegy túloldalára. Kb. Tudja, hogy 1 km a kiásandó út hossza, de ásás közben különböző keménységű sziklákba ütközik, amiket csak lassabban tud lebontani. Ha nagyon motivált vagy, hogy átjuss a hegy túloldalára, akkor rászánod az időt a sziklák elgörgetésére és nem fordulsz vissza. 

Ez is érdekelhet? Bizalomépítés és céltartás dinamikája a coachingban. Egy sajátélmény tanulsága