Mi a te autentikus hangod?

2022.10.25

Amikor októberben elmentem az ICF éves konferenciájára és volt szerencsém részt venni Palya Bea: A coach saját hangja előadásán, egészen újszerű tapasztalással lettem gazdagabb. Coachként az egyik alapvető kapcsolódási eszközünk a szavak, a verbalitás, amit hangunk által keltünk életre. Ha megtanulunk a hangunkkal jól bánni, olyan kommunikációs csatornát nyithatunk az ügyfél felé, amivel hidat teremtünk az ügyfél és a coach valósága között. Lenyűgözött, hogy mind énekesnő, mind coach szerepében milyen magabiztosan bánik a hangjával ezáltal megteremtve az saját autentikus lényét. Akkor ott az ugrott be, nekem is meg kellene tanulnom énekelni, mert az interaktív előadás végére szinte felvillanyozódtam, milyen magabiztosságot ad játékosan formálni a hangomat. Aztán pár hét elteltével konszolidálódott az élmény, és átkeretezve magamban az előadás fő mottóját, ami így szólt: találd meg a saját autentikus hangod egészen új perspektíván kezdtem erre az üzenetre gondolni.

Kinek mit jelent az autentikus hang?

A beszédtechnikai elemek magas szintű használata a cochoknak segíthet autentikusabbá válni, hiszena kommunikációt, mint coach kompetenciát fejleszti. Azonban az autentikus hang a belső önvalód autentikus megjelenítését is jelenti számomra. Különbözőek vagyunk és coachként nem véletlen tanulunk pszichológiai alapokra épülő személyiség tipológiát is, ami segít felismerni és rácsatlakozni a különböző személyiségek kommunikációs csatornájára. Hozzám a Dr. Taibi Kahler klinikai szakpszichológus által kidolgozott PCM (Process Communication Modell) áll közelebb. A viselkedés, testtartás, szókészlet, hanglejtés, a gesztusok vagy éppen arckifejezés megfigyelhető jeleiből lehet következtetni az egyén összetett személyiségének az éppen abban az életszakaszban dominánsabban használt "szeletére" (Collignon & Legrand, 2016).

Ezek szerint valaki inkább befelé figyelő és képekben gondolkodik, vizualizál, valaki a cselekvés útján teremt és visz előre egy csapatot, míg egyesek a bennük lévő gondolatokat inkább papírra vetnék. Egy, a PCM-en túlmutató újszerű megközelítés alapján számomra az a közös ezekben az emberekben, hogy mindenkinek van egy autentikus hangja, amin keresztül láthatóvá válik a környezetében. Lehet hogy felfedezzük bennük a szépséget, de amit másokban meglátsz, az benned is megvan, csak közelebb kell, hogy kerülj ehhez a tulajdonságodhoz, kompetenciádhoz.

Ha azt veszed észre, hogy összehasonlítgatod magad más emberek tehetségével, legyen szó éneklésről, festészetről, hát építésről, szakácstudományról esetleg írásról, szavalásról vagy sportról -vagy bármi másról-, és ez az összehasonlítás esetleg negatív érzéseket kelt benned, próbáld a fókuszod befelé irányítani saját szenvedélyedre. A szenvedély együtt jár egyfajta kreativitással, amit a Szabad Gyermeki énünk hordoz. Korábbi írásaimban részletesebben tárgyalt tranzakció analízis pszichológiai modellje szerint szituációtól függően mindenkiben megtalálhatók Szülői (Irányító és Gondoskodó), Felnőtt és Gyerek (Alkalmazkodó és Szabad) énállapotok (Stewart & Joines, 1994). Amikor önfeledten élvezzük az életünket, éneklünk a zuhany alatt, a megismerés vágya hajt minket vagy éppen átadjuk magunkat a szeretkezés élményének, Szabad Gyermeki énrészünkben vagyunk. Sajnos többünkben ez az énrész van legjobban elnyomva, ha gyerekként nem volt megengedett gyereknek lenni. A jó hír, hogy ez az énrészünk felnőtt korunkban is megismerhető és előhozható. Még a vezetői coachingban is előfordul, hogy egy vezető Szabad Gyermeki énével kell dolgozni olyan kompetenciák kifejlesztéséhez, mint a beosztottakkal való ellazult kapcsolódás (pl. csapatépítő hétvégék) vagy a spontán braimstorming.

Autentikus hangod felfedezése a mindennapi tevékenységekben

Számomra minden kreatív, ami újszerűen közelít meg egy dolgot. Minden alkotó tevékenységben meglátom a kreativitást, legyen szó barkácsolásról, kertészkedésről, főzésről, autószerelésről, írásról, gardrób rendezésről de még a rendrakásról is. Nekem a kreativitás és a szenvedély a megélése a válaszvonal a "meg kell csinálnom" és az "élvezettel csinálom" hozzáállás között. Ha valamit úgy érzek, meg kell csinálnom, lehet, hogy tényleg meg kell, hogy ez bizonyos célom elérjem (tiszta lakás=elégedettség), de nem biztos, hogy abban a tevékenységben találom meg az autentikus hangom. Én ha a saját önkifejezésemre gondolok, akkor a rajzolás jut eszembe. Gyerekként szerettem, aztán el lett nyomva ez a részem. Felnőttként megtanultam egy digitális rajzprogramot használni, ami a lehetőségek tárházát adja képzeletem grafikus ábrázolására. Autentikus hangomnak érzem ugyanúgy, mint az írást vagy a coachingot is.

Amit te magad is megtehetsz

Kérdezd meg magadtól: miben vagyok jó? Mik az én erősségeim, amit szívesen láthatóvá tennék, ha kicsit edzenék az önbizalmamon? Gyerekként miket szerettem csinálni? Miben voltam jó az iskolában, amitől aztán eltávolodtam? Példaképeim miben kimagaslóan jók? A megoldásfókuszú megközelítéssel élve, amit már a gyerek és ifjúsági coachingban is előszeretettel használnak sokkal célravezetőbb a már meglévő erőforrásainkra támaszkodva építkezni (Ratner & Yusuf, 2015). Ez utóbbinak az önbizalomra gyakorolt hatása magasabb, mintha valami olyan dolgot szeretnénk kifejleszteni magunkban, aminek a csírája nincs ott bennünk. Ettől függetlenül sok minden tanulható az énekléstől kezdve a rajzolásig. A lényeg, hogy belső szenvedélyedből fakadjon, hogy legyen elég belső motivációs erőd annak kitartó gyakorlásához.

Nem mindenkiből fog énekesnő születni, mint ahogy belőlem sem valószínű. Ilyen értelemben fontos, hogy reális önértékeléssel rendelkezzünk, hogy azon se feszengjünk, hogy miért nem sikerült, de ugyanakkor vegyem észre saját önkifejező potenciáljaimat is. Megtanulhatok énekelni, ha az nekem jól esik és úgy érzem, ezzel is meg tudok magamból mutatni valamit, ami rám jellemző. Azonban az összefüggés példaképeink csodálata és saját magunk között nem biztos, hogy maga a tevékenység lesz, amiben ez az illető kimagaslóan tehetséges, hanem a szenvedély, kitartás, magabiztosság és autentikus jelenlét, ami benne, benned és mindannyiunkban ott lakozik. Szenvedélyeden, magabiztosságodon és kitartásodon keresztül fogsz kapcsolódni a saját autentikus énedhez. Az előző bejegyzésem margójára -Te hogyan kapcsolódsz?-pedig írom, hogy saját autentikus éneden keresztül sokkal mélyebb és őszintébb kapcsolatokat fogsz tudni ápolni környezetteddel.

Te is szeretnéd megtalálni az autentikus hangod? Várlak szeretettel önismereti coachingon!

Üdv, Zsuzsi

Ez is érdekelhet: Te hogyan kapcsolódsz?

Felhasználsz szakirodalom:

Collignon, Gerald & Legrand, Pascal: Understand to be Understood - by using the Process Communication Model, Xlibris, 2016.

Ratner, Harvey & Yusuf, Denise: Megoldásközpontú coaching gyerekekkel és fiatalokkal: a brief megközelítés, Z-press kiadó, 2015.

Stewart, Ian & Joines, Van: TA-MA-Bevezetés a korszerű tranzakcióanalízisbe, Grafit könyvkiadó, 1994.