Menkó Zsuzsi 

 EMCC EIA coach, tanácsadó, Legor Serious Play®  facilitátor

 

Art coachként elhivatott vagyok, hogy a vizualitás erejét mind szélesebb körben elérhetővé tegyem munkámban. 2019-ben kezdtem el sajátélmény szerűen festeni majd digitálisan grafikákat készíteni. 2021-ben léptem a coachcsá válás ösvényére a GROW Csoport támogató és partnerséget biztosító közösségében.  Munkámban nemcsak vizuális, de irodalmi, mozgásos és zenei eszközöket is használok.   A művészetterápiás elemekre épülő art coachingban hatalmas potenciált látok. A művészetterápia erejét először saját magamon tapasztaltam meg, amikor a covid időszak alatt elzárva környezetemtől a bennem mélyebben zajló önismereti folyamatokat nem tudtam verbalizálni, helyette mindent szó szerint kirajzoltam magamból. Azóta magam is képződő művészetterapeuta vagyok és napi szinten alkalmazok magamon kreatív önreflexív technikákat a mindennapi jólétem, stabilitásom megőrzése érdekében. Kreatívan vásárolok, kreatívan oldom meg a problémáim és kreatívan alkalmazkodom az állandóan változó környezeti viszonyokhoz.  Hiszem, hogy mindenkiben ott rejlik a kreatív potenciál, ami forrásként kitörő erőforrásod is lehet, ha odatalálsz a forráshoz. 

Tudni kell rólam, hogy eredetileg építőmérnökként végeztem és nagyon sokáig az építőiparban, majd az energaiparban dolgoztam, mint projekt menedzser és tanácsadó. Elvégeztem egy MBA sulit is, amely tudásból a mai napig sokat merítek. Így a bal agyféltekés (vagyis logikus, strukturált, rendszerszemléletű) működésemre is ugyanolyan megbízható erőforrásként tekintek. Idővel megtanultam a bal-és jobb (ami kreatív, vizuális, érzelmekhez hozzáférő)  agyféltekémet harmónikusan összehangolni, hogy az érzéseimnek asszertív módon hangot tudjak adni a kreatív ötleteimet struktúrába és folyamatokba tudjam rendezni.  

További célom, hogy megmutassam az art coachingban rejlő potenciált üzleti coaching kereteiin belül is,  mert hiszem, hogy a nagyvállalati környezet sokszor megszokásokból álló, néha igen stresszes rendszerében szocializálódott munkatársaknak és vezetőknek felüdülést fog jelenteni egy kreatív beszélgetés, ahol az önmagunkkal való kapcsolódás láthatatlanul is végbemegy, újszerű megoldások szivárognak majd a felszínre és fejlődhet a kreatív problémamegoldó képesség.  

Kreatív munkáimat megtalálod instagram oldalamon.

Az utóbbi pár évben  kezdett el foglalkoztatni a tudatállapotaim sokszínűsége. Napi szinten meditálok, ami segít a jelen pillanatban benne maradni és ez flow élményekhez segít hozzá. Hiszem, hogy ez a flow élmény mindenki számára elérhető, aki kellő figyelmet fordít a befelé figyelésre is, saját teste és érzelmi világának feltérképezésére.  Ha a nyugati pszichológiát tekintjük, a legközelebb a Carl Rogers által elterjedt humanisztikus, emberközpontú szemlélet áll hozzám a legközelebb. Ebben a szemléletben próbálom élni a mindennapjaimat is, hogy egész emberként vegyem észre embertársaim és ne csak kiragadjak részleteket, viselkedési mintákat a nagyobb egészből. A coachság több, mint egy szakma számomra. Emberi magatartás, ahogy jelen vagyok emberi kapcsolataimban is. Ide venném még a ken wilberi integrál szemléletet, mert hiszem és tapasztalom, hogy mindenki máshol jár saját önismereti útját tekintve és mindenkihez létezik egy kulcs, hogy betekintést nyerjünk az ő valóságába.