Coaching filozófiám

"Minden ember egy magában álló sziget, a szó valódi értelmében, és csak akkor emelhet hidakat más szigetek felé, ha akar és tud is mindenekelőtt önmaga lenni."/Carl Rogers/

A Carl Rogers féle személyközpontú megközelítéssel élve az emberre úgy tekintek, mint aki képes saját sorsát önmagából kiindulva meghatározni és növekedését előidézni. A coaching számomra etika, az az emberi magatartás, ahogy bánunk egymással. Így a velem való találkozás és személyes jelenlétem rád gyakorolt hatása meghatározó tényező lesz a közös munka során. Mi ketten alkotunk egy mezőt, amiben világossá válhatnak azok a berögzült mintázatok, amiket szívesen lecserélnél az "itt és mostra" jellemző helyes szándékokra, érzésekre és viselkedésre. Partnerként kezellek, egyenrangú félként veszünk részt a folyamatban még akkor is, ha te hoztál témát, ami adott esetben lehet egy probléma. Bármi is sodort felém, bármi is legyen a nehézséged, hiszem, hogy ha kialakul köztünk a kellő bizalom és megtelik a tér szeretettel, akkor a saját erőforrásaidat aktivizálva képes leszel új valóságokat (észleléseket) teremteni és világos megoldásokkal távozni.

Art coaching

Mitől más az art coaching?

Az art coachingban is érvényesül az alap coaching filozófiám. Amitől másnak és egyedinek tartom az az, hogy egy jól irányzott kreatív beavatkozás az elakadt folyamatokat hihetetlen energiával tovább tudja lendíteni, illetve akik verbálisan nehezebben fejezik ki magukat, azoknak személyre szabottan új kommunikációs csatornákat kínál fel. Kreatívnak tartok minden olyan eszközt, legyen az kérdéstechnika, NLP vizualizációs technikák, mozgásos elemek, metaforák, rajzok, firkák, kép kártyák, firkák vagy digitális eszközök, ami újszerű, szokatlan gondolkodást vált ki belőled. 

Az art coaching a szimbolikus gondolkodásunkra hat erősen. A szimbolikus gondolkodás hidat teremt a bennünk jelen levő mélyebb test érzeti és érzelmi tartományok (jobb agyféltekés) és a racionális, absztrakt (bal agyféltekés) gondolkodás között. Sokszor azért ragadunk bele egy élethelyzetbe, mert a racionális gondolkodás hétköznapokban megszokott csapdájába esünk, és a stressz köde nem engedi, hogy mélyebb tudatalattinkba lássunk és onnan erőforrásokat, ötleteket gyűjtsünk.  A kreatív beavatkozásoknak köszönhetően villámgyorsan  új perspektívák és új megoldási lehetőségeket születnek, amik eddig nem voltak felszínen. A folyamat során fejlődik az intuíciód, amivel versenyelőnyben leszel mind az üzleti- és a magánéletedben. 

Business coaching

Üzleti coachingban is emberközpontú szemlélettel dolgozom, hiszen bármilyen kihívás előtt is állsz, ami akadályoz abban, hogy elérd a célod, belülről szükséges leküzdeni. Mérnöki és az energia-és építőiparban közel 15 évet eltöltött tanácsadói múltamat tekintve azonban pontosaan tudom, hogy szakemberként vagy vezetőként milyen fontosak a célok kitűzése az oda vezető út megtervezése. Így az általad hozott témám sokkal strukturáltabban és célorientáltabban is haladhatunk előre. Átsegíthetlek karrierváltáson is, ahogy saját magam is megjártam ezt az utat. 

A munkahelyi kihívások gyakran az ott betöltött szerepünkkel kapcsolatos azonulásokból, valamint a belső (szervezet) és a külső (ügyfelek, tulajdonosok, versenytársak stb.) környezethez fűződő viszonyulásainkból fakadnak.  Hatékonyság és munkahelyi elégedettség pedig akkor érhető el, ha megtanulsz feszültségmentesen jelen lenni szerepeidben.  Az üzleti coaching számos területen nyújthat támogatást kezdve a munka-magánélet egyensúlyának a helyreállításától egészen a kompetenciafejlesztésen (skill coaching) és az érzelmi intelliegencia alapú vezetésfejlesztés részeként. Segít rendszerben és struktúrában láttatni magadat a nagyobb egész részeként (életszerepeid, egzisztenciális tartományok stb). Jól strukturált folyamatot kínálok célokhoz fűzve. Az ICF és EMCC kompetenciái mentén végzem munkámat.