Mennyi időt töltesz el átlagosan egy munkahelyen?

2022.04.19

Te is sűrűn váltogatod a munkahelyed vagy inkább a stabilitás híve vagy? Ki mit miért tesz? Generáció függő, esetleg a társadalmi, gazdasági környezet is befolyásol? Szüleim még ledolgoztak egy életet egy munkahelyen, viszont az én generációmból többeknél azt figyeltem meg, folyamatos ingerek hatására mindig valami változatosabbra, többje, jobbra vágynak. Vajon ez utóbbi összefügg belső stabilitásunkkal, identitásunk keresésével? 

A Facebook oldalamon megjelent posztom olvasói érdekes témát vetettek fel, miszerint álláskeresésnél milyen reakciót válthat ki leendő munkaadónkból az a tény, ha mi viszonylag rövid időszakokat -akár csak 1 év- töltünk el egy-egy munkahelyen.

A Pénzcentrum egy 2020-as felmérése alapján a megkérdezett magyarok átlagosan 8,5 évet töltenek el egy munkahelyen. Habár az Y generációra jellemzőbb, hogy "job-hoppereknek" titulálják őket és nem feltétlen a környezet áldozatai, amikor munkahelyet váltanak, a kutatásból az is kiderült, ők is igényelnék a stabilitást. A munkavállalók munkahelyváltási hajlandóságát befolyásolja a fizetési igény, előrelépési lehetőségek, folyamatos kihívások, stabil munkakörnyezet, munkahely-lakóhely távolság, munkahelyi kapcsolatok minősége és még számos dolgot szóba jöhet. Azonban mi a helyzet azokkal, akik valóban 1 évente váltanak munkahelyet?

A fönt felsorolt -külső- motiváló tényezők többségének a megtapasztalására lehetőséget ad a próbaidőszak, azonban nem reális elvárás például előrelépésről fantáziálni az első három hónapban. A munkaadó-munkavállaló kapcsolat is kölcsönös megértésen és elfogadáson alapszik. Az munkahely is nyíltan kommunikálja, mik a lehetőségek hosszútávon a vállalatnál, a munkavállalónak pedig ismernie kell saját preferenciáit. Akik gyakori időközönként váltanak egyik helyről a másikra, érdemes nem csak a körülményekre fókuszálni, hanem saját maguk megismerésére is időt szánni és a motivációt belülről indítani. Mik az igényeim? Hogyan képzelem el magam egy ideális munkahelyen? Mik a szükségleteim? Munkapszichológus, karriertanácsadó vagy akár egy coach is igénybevehető, mint külső erőforrás saját igényeink megismerése érdekében.

A Hrportál egyik bejegyzése alapján összetett kérdés azt eldönteni, hogy akinek az önéletrajzában rövid időszakok jelennek meg egy-egy munkahely mellett, azokban valóban megbízhatatlanok-e. A személyes interjú is viszonylag szűk kereteket biztosít egymás megismerésére. Most már az interjúztatók inkább fókuszálnak egy-egy területen megszerezett tapasztalat vagy kompetencia időben kifejezett értékére (pl. 2 év logisztika), mint a kronologikus munkahelyek felsorolására. Ez jó hír lehet azoknak, akik rövid munkahelyen eltöltött időszakuk alatt megszerzett tapasztalataikat csoportosítani tudják kompetenciák köré.

Amit én leszűrtem saját tapasztalatból, hogy a sűrű munkahelyváltások mögött a saját igényeink félreismerése, önképünk kiforratlansága lapult. Ám önismerettel is sosem késő el kezdeni foglalkozni. Ha tisztában vagyok vele, mi jó nekem, sokkal könnyebbé válik az elköteleződés is.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/20200122/ennyi-evet-dolgozik-egy-munkahelyen-az-atlagmagyar-tudnak-valamit-1087709

https://www.hrportal.hu/hr/ne_irj_datumokat_a_cv-be_-_egy_meglepo_eredmeny-20210713.html<br>

Ez is érdekelhet? Nézőpontváltással szerepe a coaching folyamatban